Redakcja

Co zamiast mleka krowiego?

Co zamiast mleka krowiego?Na nietolerancję laktozy cierpi coraz więcej osób. Krwie mleko jest częstą przyczyną alergii u dzieci, u osób dorosłych jest przyczyną niestrawności. Mleko od krowy można jednak zastąpić.

Kozie mleko

Jest ono przede wszystkim bardzo bogate w kwas foliowy, wapń, potas, magnez, żelazo i selen. Jest przy tym lekkostrawne. W składzie mleka koziego znajdują się prebiotyki, które przyczyniają się do namnażania dobrej flory jelitowej. Mleko kozie nie zawiera białek typowych dla mleka krowiego. Brak laktozy i kazeiny sprawia, że nie wywołuje ona alergii, nie jest też przyczyną problemów trawiennych u osób dorosłych. Można podawać je dzieciom od 1. roku życia.

Mleka roślinne

Najbardziej popularne wśród nich jest mleko sojowe. Jest ono doskonałym źródłem wartościowego białka, pozbawione jest za to związków organicznych, które powodują odkładanie się w stawach złogów kwasu moczowego. W składzie mleka sojowego jest rajże potas, wapń i witaminy z grupy B. Mleka sojowego nie powinno się podawać dzieciom poniżej 3. roku życia z uwagi na to, iż soja jest ziarnem bardzo często modyfikowanym genetycznie. Mleko sojowe może więc być przyczyną alergii, zaburzać naturalny rozwój organów rozrodczych, u mężczyzn może powodować podwyższenie żeńskiego hormonu płciowego (estrogenu). Nie jest zalecane także osobom z niedoczynnością tarczycy. Mleko ryżowe ma bardzo mało nasyconych kwasów tłuszczowych. Jego wadą jest brak wapnia. Jest hypoalergiczne. Polecane przy podwyższonym poziomie złego cholesterolu. Ma wysoki indeks glikemiczny, nie jest więc wskazane dla diabetyków. Mleko konopne nie ma glutenu, ani innych substancji, które mogą wywołać uczulenie. Wadą mleka konopnego jest mała ilość białka. W składzie jest za to duża ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i żelaza. Skarbnicą witaminy E jest mleko migdałowe. Zawiera także witaminę B12, jest bogate w wapń. Dba o układ sercowo-naczyniowy, jest wskazane dla cukrzyków i osób dbających o linię – jest mało kaloryczne. Wadą tego mleka jest niewielka ilość białka.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *