Redakcja

Dlaczego warto jeść orzechy?

Dlaczego warto jeść orzechy?Są smaczne, chętnie więc dodajemy je do wielu ciast i deserów. Są bardzo bogate w składniki odżywcze, mogą być więc być bardzo zdrową przekąską.

Dietetycy zachęcają nas, by każdego dnia zjeść garść orzechów. Dzięki nim dostarczymy organizmowi ekstra dawki białka, zdrowego tłuszczu, witamin A, D, E oraz minerałów: wapnia, fosforu, magnezu.

Dbają o układ krążenia

Osoby, które lubią orzechy rzadziej skarżą się na problemy z koncentracją i lukami w pamięci. Zwarte w nich witaminy z grupy B, miedź i magnez korzystnie wpływają na układ nerwowy, stymulują mózg do pracy. W skład orzechów wchodzi także tryptofan. To aminokwas, który pobudza wytwarzanie serotoniny; chrupiąc orzechy będziemy mieć dobre samopoczucie.

Wspierają układ krążenia

W skład orzechów wchodzą wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Smakosze orzechów mogą więc cieszyć się niskim poziomem szkodliwego cholesterolu LDL. W wielu gatunkach orzechów jest kwas gamma-linolenowy oraz arginina. Substancje te działają przeciwzakrzepowo, jedząc garść orzechów dziennie (nie więcej, gdyż wszystkie poza pistacjami są bardzo kaloryczne) zmniejszamy ryzyko choroby wiecowej i zawału.

Źródło energii

Dostarczają energii, są więc polecane sportowcom, osobom przemęczonym i narażonym na długotrwały stres, rekonwalescentom i wegetarianom. Jedzone z umiarem przyspieszają zrzucenie nadmiernych kilogramów – zawierają substancje, które poprawiają metabolizm.

Nie tylko dla zdrowia

Orzechy służą nie tylko zdrowiu, ale także urodzie. To zasługa zawartych w tych składnikach witamin A i C. Witamina C pobudza produkcję elastyny i włókien kolagenowych, a witamina A wzmacnia i uelastycznia skórę. Witamina A zapobiega także problemom z widzeniem po zmroku, czyli tak zwanej kurzej ślepocie.

Zawarte w orzechach tłuszcze utlenią się pod wpływem słońca i wysokiej temperatury. Aby nie straciły cennych składników odżywczych, były nadal smaczne, należy przechowywać je w skorupkach w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Wyłuskane przechowujemy w lodówce włożone do szczelnego pojemnika.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *