Redakcja

Dżem sposobem na lato w zimie

Dżem sposobem na lato w zimieLato to uwielbiana przez prawie wszystkich pora roku. Charakteryzuje się ona, na ogół wyśmienita pogodą, a jak wiadomo, słońce zawsze działa na ludzi pozytywnie, gdyż pod wpływem jego promieni słonecznych wytwarza się witamina D.

Co za tym idzie, nie trzeba na siebie zbyt wiele ubierać i można korzystać z uroków takiej sytuacji w maksymalnych kategoriach. Lato kojarzy się także z wakacjami, czasem urlopów, czy to od szkoły, uczelni, ale także tych branych w pracy. Wspólne wyjazdy całą rodziną są tym, na co niektórzy czekają cały rok. W tej porze roku, jest także najwięcej owoców oraz warzyw, świeżych, czy to wykopanych z ogródka, czy też zerwanych z drzew. Promienie słoneczne oraz temperatura, sprawiają, iż dojrzewają one w błyskawicznym tempie.

Dżemy owocowe

Do najpopularniejszych owoców należą jabłka, wiśnie, maliny, truskawki, porzeczki, agrest, nektarynki, śliwki czy też morele. Ale co zrobić aby zachować ten urok lata także na zimowe wieczory? Jest bardzo proste rozwiązanie. Należy to wszystko co możemy, czy to zebrać, czy też kupić na targu, przetworzyć na dżemy owocowe. Nie jest to zbytnio skomplikowany proces, szczególnie iż każdy może skorzystać, czy to z przepisów znalezionych online, czy też osobiście Mamy bądź babci, jak takie smakołyki się wykonuje. Taki dżem z owoców, może być przechowywany przez bardzo długi okres czasu, niekoniecznie w lodówce, gdyż wystarczy miejsce na półce w spiżarni czy też w jakiekolwiek szafce w kuchni.

Ciepła herbata

A radość z faktu, iż przykładowo w zimie, gdy na zewnątrz szaleją zamiecie śnieżne, a posiada się możliwość, po powrocie z pracy i wypiciu ciepłej herbaty, otworzyć słoik z dżemem i zasmakować lata, choćby przez kilka pierwszych kęsów. To uczucie jest niepowtarzalne i warto dla niego wykonać kilka przetworów, szczególnie że w szczycie sezonu letniego, owoce nie są zbytnio drogie. Dobry dżem zatem, to podstawa każdej przykuchennej spiżarni i nie może w niej zabraknąć miejsca na tego typu przetwory. Należy jednak pamiętać, aby nie wyjeść z niej całych zapasów, jeszcze przed nadejściem zimy.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>