Redakcja

Jak zażywać antybiotyki?

Jak zażywać antybiotyki?Dzięki nim możemy dzisiaj zwalczyć wiele chorób. Działają one nie tylko bakteriobójczo, ale także bakteriostatycznie. Nie tylko więc zabijają bakterie, ale także hamują ich rozwój. Mimo że są to leki znane już od bardzo dawna, wciąż nie do końca wiemy, jak powinniśmy je przyjmować. Oto kilka podpowiedzi.

Przed lub po jedzeniu

Każdy posiłek sprawia, że przyswajanie substancji leczniczych, które zawiera lek jest mniejsze. To dlatego większość antybiotyków należy przyjmować godzinę przed posiłkiem lub dwie po. Od tej reguły są jednak pewne wyjątki. Niektóre antybiotyki powinny być przyjmowane w trakcie posiłku. O tym, jak należy przyjmować dany lek powinien nas poinformować lekarz. Jeśli tego nie zrobił, przeczytajmy dołączoną do leku ulotkę lub poprośmy o informację farmaceutę.

W równych odstępach czasu

Antybiotyk przyjmujemy „z zegarkiem w ręku”. Poziom substancji leczniczej powinien być we krwi cały czas stały. Kiedy jej poziom spadnie, bakterie nie tylko zaczną się namnażać, ale także uodpornią się na dany lek.

Bez witamin

W czasie antybiotykoterapii nie należy przyjmować witamin. Ułatwiają one namnażanie się chorobotwórczych bakterii. W celu wzmocnienia organizmu witaminy przyjmujemy po zakończeniu leczenia. Antybiotyków nie należy przyjmować także w towarzystwie leków na nadkwaśność żołądka, preparatów wapnia i żelaza.

Tylko woda do popicia

Do popicia antybiotyku wybieramy chłodną przegotowaną wodę. Napoje mleczne oraz soki z owoców cytrusowych utrudniają wchłanianie leku. W czasie kuracji nie musimy z nich jednak rezygnować: lek zażywamy dwie godziny po lub przed ich spożyciem.

Nigdy nie należy zmieniać postaci leku. Do żołądka nie tylko dotrze mniejsza dawka leku, ale może on też zostać zniszczony przez kwas solny. Nie należy także przerywać terapii wcześniej. O przerwaniu kuracji może zadecydować tylko lekarz. Pamiętajmy, że po zażyciu ostatniej dawki leku koniecznie trzeba odbudować florę bakteryjną. Pomocne są probiotyki i jogurty, które zawierają żywe kultury bakterii.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>