Redakcja

Jaka jest dobra pizza?

Jaka jest dobra pizza?Stan finansów większości Polaków uległ zdecydowanej poprawie. Chętnie podróżujemy, ale też chętnie spędzamy wolny czas w restauracjach. Podróżując poznajemy nowe smaki, do których chętnie wracamy w restauracji. Dania kuchni włoskiej bardzo odpowiadają kulinarnym gustom Polaków. Szczególnie pokochaliśmy pizzę.

Od zamówienia do podania pizzy

Do przygotowania spodu pizzy używa się drożdżowego ciasta. Najlepsi restauratorzy decydują się kupować włoską mąkę – tipo 00. Często zastępują ją także mąką polską, ale jest to mąka specjalnie przeznaczona do wypieku pizzy. Inne składnik do ciasta to drożdże piekarnicze, sól, oliwa i woda. Składniki są więc bardzo proste, ale ciasto trzeba zagnieść ręcznie i odstawić na kilka godzin, aby wyrosło. Następnie trzeba je uformować w okrągły placek nie używając wałka. Pizzaiolo formują spód pizzy dłońmi obu rąk. Naciskają ciasto od środka do zewnątrz. Techniki pizzaiuolo można nauczyć się na kursach. Pizzaiolo, którzy cieszą się największą renomą sztuki formowania spodu pizzy uczą się na kursach organizowanych w stolicy pizzy – Neapolu. Uformowany spód z ułożonymi dodatkami trafia do mocno nagrzanego pieca. Jeśli jest to piec opalany drewnem, to znak, że pizza została przygotowana zgodnie z włoską tradycją. Pizza powinna być pulchna, chrupiąca i wilgotna. Wielkość średniej pizzy nie przekracza 35 centymetrów.

Składniki, które lubimy najbardziej

Niekoniecznie zajadamy się pizzą neapolitańską, która niezależnie od wariantu ma tylko 3 składniki na wierzchu. Wolimy, gdy dodatków jest więcej. Chętnie zamawiamy w restauracjach pizzę z pieczarkami, szynką, boczkiem, tuńczykiem, ostrym salami, pepperoni, kukurydzą, ananasem, mieszanką ulubionych owoców morza: ośmiorniczkami, krewetkami i kalmarami. Nasze kulinarne upodobania zaczynają się zmieniać. Pojawiają się więc pizze z owocami. Zaczynamy doceniać niebanalne propozycje kulinarne. Wśród różnych wariantów pizzy każdy znajdzie coś dla siebie, nie tylko pizzę na cienkim, ale także na grubym cieście.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *