Redakcja

Jaką pizzę można zjeść w polskich restauracjach?

Jaką pizzę można zjeść w polskich restauracjach?Styl naszego życia zmienia się. Wolny czas spędzamy już nie tylko w domowym zaciszu, chętnie wychodzimy także do restauracji. Daniem, które Polacy bardzo mocno polubili jest pizza.

Rodowód dania

Płaskie placki posmarowane oliwą z ziołami i czosnkiem jadali mieszkańcy starożytnej Grecji. Kiedy państwa greckie zostały podbite przez Rzym, placki te trafiły także do Włoch. Szczególnie popularne stały się na biednym południu Włoch – w Kampanii. Stolicą tego regionu jest Neapol. To mieszkańcy Neapolu zaczęli przygotowywać pizzę z dodatkiem pomidorów. Dziś pomidory lub sos pomidorowy to najważniejszy składnik pizzy neapolitańskiej. Bardzo długo pizza pozostawała daniem lokalnym, była nieznana w innych regionach Włoch. Dzisiaj jest popularna nie tylko w Italii, ale na całym świecie.

Rodzaje pizzy

Pizza stała się daniem popularnym w całych Włoszech, każdy region ma własne receptury. Inną pizzę zjemy w Rzymie, a inną na Sycylii. Bardzo interesująca w smaku jest pizza przygotowywana w Rzymie. Często nazwana jest daniem dla niezdecydowanych: pizzę dzieli się na cztery kawałki i na każdym układa inne dodatki. Mogą to być na przykład cztery różne sery: mozzarella, gorgonzola, stracchino i fontina. Pizza sycylijska powstaje z anchois, pomidorów, dużej ilości cebuli i ziół. Na jej niepowtarzalny smak i aromat największy wpływ ma jednak ser: wyrazisty w smaku caciocavalloy. Ponad 50 lat temu w Kanadzie został opracowany przepis na pizzę hawajską. Ta składająca się z szynki i ananasów pizza wyjątkowo przypadła do gustu Polakom. Na pewno warto spróbować pizzy Bianca, w której nie ma pomidorów. Na spodzie ułożony jest tylko czosnek i rozmaryn, gotowe danie podaje się w towarzystwie oliwy.

Pizza rodem z Włoch to bardzo proste danie. W polskich restauracjach większą popularnością cieszą się pizze, które mają na spodzie więcej dodatków. Nie ma w tym nic dziwnego, gdy polskie i włoskie tradycje kulinarne są zupełnie różne. Pizza jest więc daniem w wielu wariantach, może być prosta, ale też bardzo wykwintna.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *