Redakcja

Królowa włoskich dań: pizza

Królowa włoskich dań: pizzaCoraz większa liczba Polaków chodzi do restauracji. Daniem chętnie wybieranym jest pizza. Dlaczego to właśnie to danie wybieramy tak bardzo chętnie?

Jak powstaje pizza?

Ciasto na pizzę składa się z bardzo małej ilości składników: mąki, drożdży, oliwy i wody. Do smaku dodaje się także szczyptę soli. O jakości ciasta decyduje między innymi jakość mąki. Włosi używają na ciasto do pizzy specjalnego rodzaju mąki, jest to mąka tipo 0. W wielu polskich restauracjach używana jest włoska mąka. Wyrobione ciasto musi wyrosnąć, często trwa to kilka godzin. Smak pizzy zależy nie tylko od ciasta, ale także od sosu pomidorowego. Gotowanie sosu także zajmuje sporo czasu, powinien być gęsty, idealnie gładki i oczywiście pachnący ziołami i czosnkiem. Ciasto formuje się ręcznie, wypieka w piecu w bardzo wysokiej temperaturze.

Grubość ciasta i najchętniej zamawiane rodzaje pizzy

Pizza jest daniem popularnym w każdym regionie Włoch; każdy region ma charakterystyczne dla siebie dodatki i grubość ciasta. Najgrubsze ciasto przygotowują mieszkańcy południowych regionów Włoch, mieszkańcy regionów wysuniętych na północ preferują pizzę na cienkim, czasem nawet bardzo cienkim cieście. Podobnie jest w Polsce: jedni wolą pizzą na cienkim, inni na grubym cieście. Polacy uwielbiają zamawiać pizzę capricciosa z pieczarkami, szynką i mozzarellę. Pizza ta zwana jest także capri. Chętnie zamawiamy także pizzę hawajską z szynką i ananasem oraz pepperoni. Na wierzchu pizzy można ułożyć dowolne dodatki. Polacy chętnie zamawiają także pizzę z anchois, papryką, grzybami, kiełbasą. Nie zawsze też na wierzchu układany jest ser mozzarella, w polskich restauracjach mozzarella często zastępowana jest żółtym serem.

Polacy lubią przede wszystkim pizzę „na bogato”, a więc z mnóstwem dodatków na wierzchu. Jest to danie, które dzisiaj można zjeść na całym świecie. Sprzedawana jest nie tylko w małych pizzeriach, ale także w dużych restauracjach z włoską kuchnią. O smaku pizzy decyduje ciasto, sos pomidorowy i nie za duża liczba dodatków na wierzchu.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *