Redakcja

Kuchnia włoska: pizza

Kuchnia włoska: pizzaW wielu polskich miastach wciąż otwierane są nowe restauracje. Do restauracji chodzimy bowiem coraz częściej. Dużą popularnością cieszą się lokale z kuchnią włoską, a daniem wyjątkowo często zamawianym jest pizza.

Margherita – pizza, którą trzeba przynajmniej raz spróbować

To bardzo prosta wersja neapolitańskiej pizzy, która jednak zyskała ogromną popularność nie tylko w Neapolu skąd się wywodzi, ale na całym świecie. Po raz pierwszy została upieczona z okazji wizyty Huberta I wraz z małżonką Małgorzatą Sabaudzką. Na cześć królowej pizzą składającą się z pomidorów, mozzarelli i bazylii nazwano jej imieniem. W najlepszych restauracjach, w których podawana jest pizza margherita ciasto przygotowuje się z oryginalnej włoskiej mąki, pomidorów San Marzano i miękkiej mozzarelli produkowanej w Kampanii z mleka bawolic. Dzięki najlepszym dodatkom smak margherity jest w stanie zadowolić najbardziej wybrednych smakoszy tego dania.

Jaką pizzę można jeszcze zjeść?

Na wierzchu pizzy można układać bardzo różne dodatki. Marinara – jeden z najstarszych rodzajów pizzy – powstaje z pomidorów, oregano, czosnku, bazylii i oliwy. Pizzę romana chętnie zamawiają wegetarianie, gdy na jej wierzchu układa się warzywa: cukinię, bakłażana, karczochy, kapary, paprykę i cebulę. Interesującą wersją pizzy dla niezdecydowanych jest ta przygotowywana w regionie Lacjum. To pizza, która jest podzielona na cztery kawałki, na każdym układane są inne dodatki. Pizza stagioni jest popularna także w polskich restauracjach. Na wierzchu pizzy mogą znaleźć się naprawdę bardzo różne dodatki: owoce morza, sardele, anchois, szynka, pieczarki. Dużą popularnością cieszy się pizza z szynką i ananasem, czyli hawajska. Do tego można wybrać pizzę na cienkim lub bardzo grubym cieście.

O smaku pizzy decyduje nie tylko sos i dodatki. Wiele zależy też od tego, czy składniki są świeże i wysokiej jakości. Mimo że pizza jest daniem bardzo prostym, używają niskiej jakości produktów danie to można zepsuć bardzo szybko. Na szczęście w polskich restauracjach zdarza się to bardzo rzadko.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *