Redakcja

Nowy smak dla kawoszy, nowy smak dla herbaciarzy

Bardzo dużą popularnością cieszy się ostatnio herbata mate. Często wykorzystuje się ją jako zamiennik kawy, ponieważ ma takie same właściwości pobudzające, ale nie wypłukuje z organizmu magnezu. W naturalny sposób reguluje tryb dobowy organizmu. Pijąc odpowiednie gatunku, możemy zadbać o to, żeby nasz sen był mocniejszy i spokojniejszy.

Nowy smak dla kawoszy, nowy smak dla herbaciarzy.Yerba jest znana przede wszystkim ze swoich właściwości detoksykujących. Zalecana jest również dla osób, które dbają o sylwetkę i chcą trochę podkręcić swój metabolizm – działa dużo lepiej niż środki przeczyszczające, ponieważ wyrównuje ubytek minerałów. Łagodzi również objawy napięcia przedmiesiączkowego, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Antyutleniacze zawarte w liściach wpływają pozytywnie na organizm, gdy stosuje się je profilaktycznie, jako zapobieganie chorobom nowotworowym. Poprawia, również, wygląd włosów i nadaje skórze blasku.

Yerba jest zbierana z ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie w Ameryce Południowej. To właśnie stamtąd pochodzi tradycja spożywania tego napoju w specjalnym kubku. Najlepiej, jeżeli będzie drewniany – w ten sposób wyciągniemy jak najwięcej smaku i właściwości prawdziwej mate. Sączenie naparu powinno odbywać się przez bombillę – specjalną rurkę z sitkiem, które zapobiega dostawaniu się yerby do naszych ust. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni. Pierwsze zalanie, świeżych ziół, odbywa się „do pełna”. Należy odczekać chwilę, aż zioła wchłoną wodę. Wtedy dopiero dolewamy odrobinę i możemy rozpocząć sączenie.

Tradycja herbaty mate mówi o tym, że pije się ją wspólnie. Wszyscy siedzą i sączą z jednego naczynia, podawanego sobie po kolei, aż wróci do osoby, która trzyma termos z gorącą wodą.

Coraz większą popularnością cieszą się też napoje w butelkach, które zawierają yerba mate. Często są lekko gazowane, z dodatkiem owoców, bez sztucznych substancji słodzących. Również dodają energii, jednak nie w takim stopniu, jak czysty napar herbaciany.

Tak samo, zresztą, przy parzeniu swojej mate, możemy dodać do herbaty swoich ulubionych ziół, które zmienią jej smak. Wiele sklepów, w swojej ofercie, ma również yerbę smakową. Dostępne są gatunku mocniejsze i słabsze – na pobudzenie i na wyciszenie, na spokojny sen. Rozpiętość możliwości, które oferuje herbata mate to oddzielna kategoria, gdzie można stworzyć swoje mieszanki, indywidualne sposoby/metody parzenia, a także zarazić yerbową manią znajomych smakoszy herbat.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>