Redakcja

O miodowych kuracjach

O miodowych kuracjach W wielu sytuacjach miód jest bardziej skuteczny niż zażytej tabletki. Sprawdza się świetnie w leczeniu chorób układu krążenia, przeziębień, chroni także układ pokarmowy. Miód nie lubi wysokiej temperatury, nie powinie być rozpuszczany w wodzie, która ma więcej niż 40 stopni Celsjusza. Jaki miód wybrać ?

Gryczany

Ma ciemny kolor, czasem nawet brunatny. Jest bardzo wartościowy. Zawiera rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne. Może być stosowany przy nadciśnieniu tętniczym, miażdżycy i chorobie wieńcowej. Dzięki magnezowi poprawia odporność na stres. Może wspierać leczenie nerwicy wegetatywnej, poprawia pamięć.

Spadziowy

Podobnie do gryczanego ma ciemny kolor. Czasem przyjmuje lekko zielone zabarwienie. Działa przeciwzapalnie i antyseptycznie. Olejki eteryczne w nim zawarte wspomagają terapię nerwic. Wspomaga układ odpornościowy, zmniejsza bóle reumatyczne, działa ochronnie na komórki, ma silne działanie odtruwające. Działa również wykrztuśnie.

Wrzosowy

Ma czerwonobrunatny kolor. Ma silne działanie antyseptyczne. Jest polecany w chorobach jelit, przy biegunce, w chorobach układu moczowego i jamy ustnej. Dostarcza żelaza, chroni przed zakażeniami.

Rzepakowy

Bardzo jasny, niemal biały. Pomocny w leczeniu chorób krążenia i układu pokarmowego. Dzięki dużej zawartości boru wspomaga funkcjonowanie tarczycy i śledziony, wspomaga budowę kości. Przyspiesza gojenie ran, zapobiega powstawaniu pęcherzy po oparzeniu – trzeba przyłożyć go do poparzonego miejsca.

Lipowy

Jest jasnożółty. Jest doskonałym lekarstwem przy zapaleniu zatok, przeziębieniu, grypie lub anginie. Działa napotnie, przeciwgorączkowo, antyseptycznie i przeciwbakteryjnie. Ułatwia odkrztuszanie wydzieliny.

Akacjowy

Ma bardzo jasny kolor. Ze względu na dużą zawartość magnezu, acetylocholiny i potasu jest pomocny w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego. Pomaga w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.

Dzienna, zalecana porcja miodu dla osób dorosłych to 3, maksymalnie 5 łyżek. Miód podajemy w postaci napoju: rozpuszczamy go w ciepłym mleku, naparze z ziół, ciepłej wodzie.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>