Redakcja

Oleje, które warto wprowadzić do swojej kuchni?

Oleje, które warto wprowadzić do swojej kuchni?Na sklepowych półkach znaleźć można dzisiaj nie tylko znany od lat olej słonecznikowy. Rodzajów olejów jest całe mnóstwo. Różni je nie tylko smak i możliwe zastosowania, ale także wpływ na nasze zdrowie. Poznajmy te oleje, które są naprawdę zdrowe i które warto wprowadzić do swojej kuchni.

Olej z awokado

Stosunkowo mało popularny, ale w ostatnim czasie coraz chętniej wprowadzamy go do swojej kuchni. Jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego, którego ma więcej niż tak ceniona oliwa. To właśnie ta substancja sprawia, że olej z awokado korzystnie wpływa na serce. Dostarcza także dużych ilości lecytyny, a także witamin zaliczanych do grupy B. Dzięki nim nasz układ nerwowy dostaje solidne wsparcie. Olej z awokado wzmacnia również układ odpornościowy dzięki zawartości witaminy D.

Olej z pestek dyni

Zawiera substancje, które pomagają zwalczać pasożyty znajdujące się w układzie pokarmowym. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego i chroni układ moczowy. Olej z pestek dyni cechuje się słodkawym i lekko orzechowym smakiem.

Olej z pestek winogron

Dostarcza ogromnych ilości witaminy E, która jest bardzo silnym antyutleniaczem. Jest świetnym źródłem witaminy K. Dzięki niej nasza krew krzepnie prawidłowo, a naczynia krwionośne są właściwie uszczelnione. Olej z pestek winogron wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. UWAGA: tego oleju nie wolno podgrzewać. Nie zmienia on smaku potraw. Jest świetnym dodatkiem do sałatek.

Olej z czarnuszki

Jest niezastąpiony, jeśli naszym problemem są dolegliwości żołądkowe bądź wrzody. Jego stosowanie skutecznie łagodzi objawy alergiczne. Podobnie jak olej z pestek winogron może być stosowany wyłącznie na zimno.

Olej z orzechów włoskich

Zawarty w nim kwas elagowy wpływa na substancje rakotwórcze, neutralizując ich działanie. W efekcie olej z orzechów włoskich skutecznie chroni przed chorobami nowotworowymi. Wspomniany kwas elagowy pomaga walczyć z bólami żołądka i zwalcza niestrawność. Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *