Redakcja

Osteoporoza: choroba, na którą chorują nie tylko kobiety

Osteoporoza: choroba, na którą chorują nie tylko kobiety Wraz z wiekiem ryzyko zachorowania na osteoporozę rośnie. Najwięcej masy zaczynamy tracić po ukończeniu 40. roku życia. Tylko u niektórych osób proces ten przebiega szybciej, prowadząc początkowo do osteopenii, a później do osteoporozy.

Nie tylko choroba kobieca

Większość z nas jest przekonanych, że osteoporoza dotyka wyłącznie kobiety. To nieprawda, chorują także mężczyźni. Jednak w przypadku kobiet proces rzeszotnienia kości zaczyna się wcześniej niż u mężczyzn, z reguły około 45. roku życia. Proces rzeszotnienia kości u mężczyzn zaczyna się około 55-50 roku życia. Osteopenia może dotknąć także dzieci, których dieta zawiera małe ilości produktów dostarczających wapnia i fosforu.

Co przyspiesza rozwój choroby?

Rozwój choroby przyspiesza palenie papierosów i picie kawy. Jeśli chodzi o papierosy, to w dymie tytoniowym zawarty jest niszczący kości kadm. W przypadku palących kobiet menopauza przychodzi też wcześniej, a to hormony płciowe (estrogeny) chronią panie przed osteoporozą. Zawarta w kawie kofeina (jest obecna także w herbacie, napojach energetyzujących) wypłukuje z organizmu wapń. Na rozwój osteoporozy bardziej też narażone są kobiety szczupłe i o drobnej budowie ciała.

Densytometria

To typ badania rentgenowskiego, które bada gęstość kości. Ponieważ osteoporoza rozwija się latami nie dając żadnych objawów to badanie powinny wykonać wszystkie kobiety po 60. urodzinach. Osoby z dziedzicznymi skłonnościami powinny je wykonać nawet w młodszym wieku. Także panie, które przeszły menopauzę przed 45. urodzinami, powinny densytometrię wykonać wcześniej. Czekanie ze zrobieniem badania aż zacznie dochodzić do złamań (typowe złamania dla osteoporozy to: złamanie kości ramiennej, promieniowej, kręgów, szyjki udowej), to złe rozwiązanie. Wcześnie wykryta osteoporoza ułatwi dobranie właściwej kuracji i uchroni przed złamaniami. Badanie powtarzamy co 2 lata.

Proces zanikania kości wraz z wiekiem opóźnia dieta bogata w wapń i witaminę D. Proces ten hamuje także wysiłek fizyczny.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>