Redakcja

Piec żeliwny czy stalowy – jaki najlepiej wybrać?

Piec żeliwny czy stalowy – jaki najlepiej wybrać?

Właściciele domów jednorodzinnych stają często przed wieloma dylematami związanymi z wyborem odpowiednich dla siebie i swojej rodziny rozwiązań – jakie wybrać okna, jakie drzwi, jakie podłogi ułożyć, jaką lodówkę kupić i tak dalej.

Wybór odpowiedniego piecyka jest nie mniej ważny, ponieważ to on będzie zapewniał ciepło w domu, a często również dbał o ogrzewanie wody użytkowej. Istnieją różne rodzaje takich pieców, jednak zwykle wybór jest dokonywany pomiędzy wersją żeliwną a stalową. Która z nich jest lepsza i dlaczego?

Kocioł żeliwny – wady i zalety

Na pierwszy plan w przypadku kotłów żeliwnych wysuwa się zawsze cena. Niestety, kocioł posiadający elementy żeliwne jest droższy od kotła stalowego – z tego właśnie powodu nie wszyscy chcą podobne produkty kupować. Z drugiej jednak strony nie można odmówić mu zalet – których posiada zresztą nawet więcej niż kocioł stalowy. Przede wszystkim jest to piec bardzo wydajny, posiadający dużą moc w stosunku do niewielkich wymiarów jakie może posiadać. Jest bardzo efektywny i wytrzymały, choć czasem może pękać, jako że jest mniej odporny na duże zmiany temperatury. Jednakże nie pokrywa się rdzą tak szybko jak kocioł stalowy. Jest zatem pod tym względem odporniejszy od niego.

Kocioł stalowy – wady i zalety

Piec żeliwny i piec stalowy różnią się z pewnością ceną – ten drugi jest nieco tańszy. W zamian otrzymujemy produkt dosyć wytrzymały, choć wiele tu zależy od grubości stali. Jeśli będzie zbyt cienka, kocioł może się odkształcać i szybciej pękać. Szacuje się, że idealna grubość to co najmniej 4 milimetry. Stal jest też mniej odporna na korozję. Z drugiej strony elementy zepsute w kotłach stalowych mogą zostać naprawione – można wyciąć jakąś część i przyspawać do reszty kotła nową. W ten sposób dany produkt będzie nam dłużej służyć jako całość, choć na pewno nie obejdzie się bez drobnych awarii. Oczywiście, przed zakupem kotła stalowego warto też upewnić się, że jest on wykonany ze specjalnego rodzaju stali – żaroodpornej lub kotłowej. Tylko takie będą nadawały się do pracy, jaką będą wykonywać.

Przeczytaj też: https://kratki.com/pl/jak-wybrac-kominek-do-domu/

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *