Redakcja

Pizza – danie, które kochają Polacy

Pizza – danie, które kochają PolacyŻyjemy coraz szybciej, mamy mniej czasu i ochoty na spędzanie pół dnia w kuchni. Dlatego coraz chętniej jadamy w restauracjach. Daniem, które zamawiane jest w nich wyjątkowo często jest pizza.

Tradycyjna pizza neapolitańska ma bardzo wielu zwolenników w Polsce. Występuje ona w trzech wersjach:

–    margherita. To pizza na wierzchu, której znajdują się pomidory, mozzarella i bazylia;

–    capriciossa (nazywana także capri) z szynką, pieczarkami, mozzarellą i bazylią;

–    marinara. Pizza po marynarsku składa się tylko z pomidorów, oregano, czosnku, bazylii i i oliwy.

Pod nazwą „pizza neapolitańska” mogą występować tylko dania, które zostały przygotowane z oryginalnych składników i tradycyjnych receptur. Nazwa jest bowiem zastrzeżona przez Komisję Europejską, posiada certyfikat TSG. Dlatego na wierzchu tej pizzy mogą znaleźć się tylko pomidory San Marzano i mozzarella z Kampanii wyprodukowana z mleka bawolic.

Co ciekawe, pizza wcale nie musi być okrągła. Sycylijska jest prostokątna, do tego ciasto jest o wiele grubsze niż to do pizzy neapolitańskiej. Liczba składników na pizzy sycylijskiej także jest skromna. Są to: anchois, cebula, czosnek, ser caciocavalloy. We Włoszech popularna jest także pizza Bianca. Nazwa „biała” wzięła się stąd, iż w daniu tym nie ma pomidorów. Wybierając się do restauracji na pizzę warto spróbować innych jej wariantów. Z ciasta na pizzę powstaje między innymi calzone: spory pierożek farszem, jak w tradycyjnej pizzy.

Na spodzie pizzy mogą znaleźć się bardzo różne dodatki. Można ją przygotować z pepperoni, szynką prosciutto i rukolą, z polską kiełbasą i pieczarkami, z szynką i ananasem. Wersji pizzy jest znacznie więcej, nawet wychodząc kilka razy w tygodniu do restauracji na pizzę, nie ma mowy, aby danie to nam się znudziło. Możemy zamówić pizzę niemal taką, jak we Włoszech, a więc tylko z 3-4 dodatkami albo w polskiej wersji, czyli „na bogato”. Każdy amator pizzy znajdzie wersję, która najlepiej mu odpowiada. Danie to jest bowiem proste, ale daje wiele możliwości.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *