Redakcja

Włoskie smaki: pizza

Włoskie smaki: pizzaJedzenie w restauracjach staje się w Polsce bardzo modne. Szczególnie chętnie Polacy chodzą do restauracji z włoską pizzą. Wyjątkowo chętnie zamawianym daniem jest pizza.

Tak naprawdę ojczyzną pizzy nie są Włochy, ale Grecja. To w tym kraju jeszcze przed naszą erą ubodzy mieszkańcy jedli płaskie chlebki posmarowane oliwą z utartym czosnkiem i posypane ziołami. Płaskie placki z czasem dotarły do Rzymu. Jednak za ojczyznę pizzy uważany jest Neapol. To mieszkańcy tego miasta zaczęli na płaskich plackach układać pomidory. Dziś sos pomidorowy jest jednym z najważniejszych składników pizzy. To proste danie zdobyło popularność na całym świecie. Pizza sprzedawana jest w restauracjach, pizzeriach, ulicznych budkach z jedzeniem.

Rodzaje pizzy zamawiane najczęściej w restauracjach

W każdym z włoskich regionów można zjeść różne odmiany pizzy. Również w polskich restauracjach na drożdżowym, płaskim placku układane są bardzo różne dodatki. Jedną z najstarszych, a dziś chętnie zamawianych w restauracjach rodzajów pizzy jest marinara. Przez lata była chętnie zamawiana przez przypływających do portu w Neapolu marynarzy. Stąd pewnie przekonanie, że marinara to pizza z dodatkiem owoców morza. Na jej wierzchu są jednak zupełnie inne składniki. Klasyczna marinara składa się tylko z ciasta, na którym układane są pomidory i zioła: oregano i bazylia oraz pomidory i czosnek. Całość skrapiana jest oliwą. Tak naprawdę jednak pizzę na całym świecie rozsławiła mająca trochę krótszą historię niż marinara Margherita. To pizza, która została przygotowana po raz pierwszy z okazji wizyty w Neapolu pary królewskiej: króla Huberta I i jego żony Małgorzaty. Prosta pizza z mozzarellą, pomidorami i bazylią tak bardzo zasmakowała królowej, że na jej cześć do dziś nosi jej imię. Polacy zamawiają w restauracjach nie tylko te dwie klasyczne pizze. Dodatki, które wybierają najczęściej to: szynka, pieczarki, papryka. Popularnością w polskich restauracjach cieszy się pizza hawajska z szynką i ananasem.

Zdaniem smakoszy, im pizza ma mniej składników, tym jest lepsza.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *