Redakcja

Batony proteinowe – jak wybrać te najlepsze?

Batony proteinowe w ostatnich latach bardzo zyskały na popularności. I trudno się temu dziwić, wszak mogą być one doskonałą alternatywą dla tradycyjnych przekąsek. Batonik, ciastko, słone orzeszki czy kawałek tortu – to wszystko kusi smakiem, ale na pewno nie jest dobre dla naszego organizmu. Rozwiązaniem może być przekąska proteinowa, która nie tylko zaspokoi ochotę na słodycze i doda energii, ale jednocześnie nie będzie sprawcą nadprogramowych kilogramów. Warunek jest jeden – taki baton musi charakteryzować się odpowiednim składem. Zatem jak wybrać ten najlepszy? Oto kilka zasad.

Zawartość białka

Jedną z najważniejszych cech charakteryzujących dobre batony proteinowe jest odpowiednia zawartość białka. W tym przypadku powinno ono stanowić około 1/3 masy przekąski. Dodatkowo białko powinno być wysokiej jakości – najlepiej z serwatki. Tylko taka przekąska spełni swoje zadanie.

Składniki zakazane

Dobra przekąska proteinowa powinna charakteryzować się zdrowym i naturalnym składem. Zatem nie należy kupować produktów, które w swoim składzie zawierają:

  • utwardzane tłuszcze roślinne
  • cukry i substancje słodzące, które występują na początku składu (polewa z gorzkiej czekolady nie przekreśla wartości przekąski)
  • olej palmowy
  • sztuczne aromaty
  • substancje konserwujące

Batony z powyższymi składnikami nie mają nic wspólnego ze zdrową i wartościową żywnością.

Batony proteinowe - jak wybrać te najlepsze?

Dodatki do batonów

Podstawowy skład przekąsek proteinowych może być uzupełniony o zdrowe i smaczne dodatki. Wśród tych najbardziej wartościowych można wymienić: orzechy, suszone owoce, kakao, siemię lniane czy gorzką czekoladę. Wszystkie te składniki podnoszą wartość odżywczą batonów. Dodatkowo sprawiają, iż są one po prostu smaczne.

Kaloryczność

Wiele osób sięgających po batony proteinowe zadaje sobie pytanie – jaka powinna być ich kaloryczność? Otóż w tym przypadku wszystko zależy od ich przeznaczenia. Jeżeli baton ma być jedynie przekąską, to jego wartość kaloryczna nie powinna przekraczać 250 kalorii. Natomiast jeżeli ma on zastąpić posiłek (w sporadycznych sytuacjach), to powinien charakteryzować się kalorycznością na poziomie 350 – 400 kalorii.

Baton proteinowy może być zdrowym i smacznym zamiennikiem słodyczy lub sporadycznym „zastępcą” posiłku. Warunek jest jeden – musi posiadać odpowiedni skład. Dlatego warto czytać etykiety i wybierać tylko te te produkty, które charakteryzują się najwyższą jakością.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *