Dieta jako element leczenia oraz profilaktyki

Artykuły Medycyna

Dieta jako element leczenia oraz profilaktyki Chorzy na niektóre choroby leczeni mogą być głównie dzięki odpowiedniej diecie. Na przykład dieta dla cukrzyków jest jednym z najważniejszych elementów w procesie wali z cukrzycą. Stosowanie się do diety pozwala chorym na prowadzenie normalnego życia bez obawy możliwość nagłej utraty przytomności czy nawet śmierci.

Chorym zaleca się układanie diety w taki sposób, aby posiłki jedzone jednego dnia były do siebie zbliżone, pod pewnymi względami. Pod uwagę brana jest w szczególności ogólna zawartość cukru, ale nie tylko. W diecie cukrzyka nie powinno w ciągu całego dnia zbraknąć zdrowych warzyw oraz także owoców, ale na owoce należy uważać w szczególności bowiem zawarte w nich cukry przyswajane są przez organizm bardzo szybko, dlatego też jedzenie większych ilości owoców może być niebezpieczne.

Słodycze

Podobnie jest także ze słodyczami. Mogą się one znaleźć w diecie cukrzyka, ale powinny być spożywane sporadycznie. Konieczne może być wyłączenie z diety w danym dniu owoców. Słodycze mogą być bardzo pomocne także w sytuacji nagłego spadku poziomu cukru we krwi, co dla chorej osoby może zakończyć się utratą przytomności. O wiele bardziej wskazane jest jednak podanie odpowiedniej dawki leku jeśli istnieje taka możliwość. Wtedy to poziom cukru można będzie dokładnie określić. Chorzy mają zwykle jednak pewien czas na to aby się do nowej diety przystosować. Inaczej jest przy zawale, życie po zawale zmienia się bardzo mocno, jednocześnie zmienia się także dieta, niekiedy bardzo radykalnie.

Cukrzycy

Podobnie jak cukrzycy, także zawałowcy powinni unikać tłustych posiłków, ale nie wskazane jest spożywanie także i takich potraw które zawierają spore ilości węglowodanów. I w tym i w tym przypadku dietę pomaga określić specjalista z zakresu dietetyki, który powinien dostosować dietę do indywidualnym potrzeb pacjenta. Zmiana diety może być konieczna nie tylko w przypadku choroby, także połóg czy ciąża wymagają radykalnej zmiany sposobu odżywiania się. W okresie karmienia dieta powinna być już nieco inna niż w czasie ciąży. Zły sposób odżywianie się może spowodować choroby układu odpornościowego oraz zapalenie żył głębokich. Do chorób raczej groźnych zaliczany jest tętniak mózgu, na całe szczęście dla chorych w około 90 procentach przypadków mamy do czynienia z niewielkimi tętniakami. Im większy tętniak tym bardziej staje się niebezpieczny.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz