Redakcja

Dieta na dobry wzrok

Dieta na dobry wzrokDieta bogata w ciemne owoce, zielone warzywa i morskie ryby bardzo dobrze wpływa na kondycję naszych oczu. W produktach tych znajdują się dobrze przyswajalne naturalne mikroelementy, których narząd wzroku potrzebuje, aby móc dobrze funkcjonować.

 

Ryby morskie

Sardynki, łosoś, tuńczyk to idealne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W świetle badań nad tymi kwasami wynika, że chronią one znajdujące się w oku naczynia krwionośne i zmniejszają ich tendencje do stanów zapalnych. Dzięki diecie bogatej w ryby morskie zmniejszamy ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych w siatkówce. Retinopatia będzie dla nas mniejszym zagrożeniem.

Zielone warzywa

To sałata, brokuły, ogórki, kapusta, zielony groszek, szpinak. Są one źródłem dużej ilości luteiny. Jest ona przykryta i chroniona przez zielony barwnik czyli chlorofil. Luteina jest żółtym barwnikiem bardzo ważnym dla narządu wzroku. Wchłaniana jest przez siatkówkę oka, w której pełni rolę strażnika o chroni oko przez szkodliwym działaniem promieni słonecznych i wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko zachowania na niektóre choroby narządu wzroku, między innymi przez AMD: zwyrodnieniem plamki żółtej.

Ciemne owoce

Takie jak: wiśnie, ciemne winogrona, czarne jagody są źródłem dużej ilości antocyjanów: składników zwalczających wolne rodniki. Odgrywają one także jeszcze inną rolę. Prawdopodobnie są pomocne w regeneracji enzymów, które występują w narządzie wzroku. Do tego uszczelniają one naczynia krwionośne w oczach, wpływają na zmniejszenie krzepliwości krwi. Efekt, który przynosi spożywanie ciemnych owoców to także lepsze odżywienie i ukrwienie gałki ocznej.

Nasze oczy lubią nie tylko zielone warzywa, ciemne owoce i ryby morskie, ale także sen przy zaciągniętych zasłonach i zgaszonym świetle. Taki sen pozwala wydzielić i zgromadzić dużą ilość rodopsyny. Nie lubią klimatyzowanych pomieszczeń i długiego siedzenia przy komputerze lub przed telewizorem. Relaksują się, gdy patrzymy w dal, doskonale czują się też, gdy patrzymy na zielony kolor.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *