Redakcja

Jak rozpoznać jelito drażliwe?

Jak rozpoznać jelito drażliwe?Jest jeszcze wiele chorób, których medycyna do końca nie poznała. Należy do nich także zespół nadwrażliwości jelita grubego. Wynika to z faktu nieznajomości przyczyn choroby. Wiemy, co ją powoduje i jakie czynniki powodują nasilenie lub osłabienie objawów choroby. Niemożność określenia przyczyn powoduje niestety niemożność jej wyleczenia.

Dodatkową trudność sprawia problem diagnostyki choroby. Badania zlecane przez lekarza mają właściwie na celu wyeliminowanie innych schorzeń. Zespół drażliwego jelita lekarz może stwierdzić na podstawie wywiadu z pacjentem i tzw. Kryteriów Rzymskich, czyli zmniejszenia objawów po wypróżnieniu, zmianie ilości i rodzaju wypróżnień. W diagnostyce często wykorzystywane są także Kryteria Manninga.

Typowe objawy jelita drażliwego:

  • bóle brzucha – zwłaszcza podbrzusza
  • biegunki
  • zaparcia
  • wzdęcia
  • gazy
  • uczucie przelewania w brzuchu
  • zgagi

Objawom tym często towarzyszy uczucie lęku, znużenia. Wynika to z faktu, że jednym z czynników nasilających chorobę jest stres. To dlatego najczęściej dotyka osoby między 30 a 40 rokiem życia, a więc osoby, które robią karierę zawodową, chcą osiągnąć stabilizację.

Zespół nadwrażliwości jelita grubego najczęściej przybiera postać biegunkową lub zaparciową. Rzadko ma postać mieszaną.

Sposoby leczenia:

Choroba właściwie jest niewyleczalna, można jedynie łagodzić jej objawy. Najczęściej stosuje się leki rozluźniające, probiotyki, leki przeciw biegunce i przeciw zaparciom. Dobre rezultaty przynoszą także preparaty ziołowe.

Zalecana dieta:

Zmiana nawyków żywieniowych to najważniejszy element walki z dyskomfortem życia osób dotkniętych drażliwością jelita grubego. Dieta powinna być dostosowana do postaci choroby.

Postać zaparciowa wymaga diety bogatej w błonnik:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • kasze, otręby, płatki zbożowe,
  • surowe warzywa i owoce,
  • 2 litry płynów,
  • chude mięso i warzywa.

Bardzo dobre rezultaty przynosi wypicie na czczo szklanki wody z miodem lub zjedzenie 3 suszonych śliwek (namoczonych). Więcej porad znajdziesz na tej stronie: http://www.mojbrzuch.pl/dieta-w-trakcie-zaparciowej-formy-zespolu-jelita-drazliwego

Dieta w postaci biegunkowej powinna zawierać białe pieczywo, ryż, jogurt lub kefir. Należy unikać cukru i słodyczy. Pomocny będzie wywar z suszonych jagód.

Zespół drażliwego jelita wymaga zmiany dotychczasowego trybu życia. Istotnym elementem jest umiejętność radzenia sobie ze stresem. W czasie snu i urlopu objawy choroby ustępują.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *