Biotyna, zwana powszechnie witaminą H lub B7 jest niezbędnym składnikiem odpowiednio zbilansowanej diety. Służy utrzymaniu prawidłowego poziomu przemiany materii, zwłaszcza w przemianach glukozy i odpowiada za zdrową kondycję skóry, włosów i paznokci. Sprawdź, jak rozpoznać objawy niedoborów biotyny i w jaki sposób ją suplementować!
Właściwości biotyny
Biotyna jest koenzymem wielu złożonych procesów. Bez niej nie jest możliwe prawidłowe katalizowanie reakcji przez enzymy, dlatego jej niedobór może wiązać się z poważnymi konsekwencjami dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Biotyna wpływa znacząco na kondycję i wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Odkrywa również znaczącą rolę w procesie krzepnięcia krwi. Oprócz tego witamina B7 uczestniczy w procesach tworzenia kwasów tłuszczowych oraz produkcji glukozy. Suplementacja biotyny wspomaga pracę tarczycy.
Objawy niedoboru witaminy B7
Niedobory biotyny występują głównie w konsekwencji długotrwałej antybiotykoterapii, u osób karmionych sztucznie, pacjentów z uszkodzoną śluzówką jelita oraz osób posiadających bardzo ubogą dietę. Najczęściej występującymi objawami niedoboru biotyny jest:
-przewlekła senność oraz apatia,
-nawracające zapalenie spojówek,
-rozdwajające i łamiące się paznokcie,
-wypadające, matowe, kruszące się włosy,
-zmiana zabarwienia skóry na szarobiałą oraz złuszczanie jej naskórka,
-drętwienie stóp i dłoni,
-przewlekłe bóle mięśni,
-rozdrażnienie, stany lękowe, halucynacje, stany depresyjne.
Więcej informacji na temat niedoborów biotyny znaleźć można pod tym adresem.
Źródła witaminy H
Odpowiednio zbilansowana dieta z pewnością jest w stanie w stu procentach zaspokoić zapotrzebowanie na witaminę B7. Biotynę znajdziemy bowiem w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Największe jej ilości znajdują się w wątrobie i nerkach, wieprzowinie, wołowinie oraz drobiu, jak również w żółtkach jaj. Na jej braki nie powinni narzekać wegetarianie, ponieważ znajdziemy ją również w produktach mlecznych: mleku, serach, jogurtach, maślankach i kefirach. Dieta wegańska również jest w stanie zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na biotynę, gdyż posiadają ją także: otręby, ciemny ryż, drożdże, nieprzetworzona mąka, olej rzepakowy i słonecznikowy. Biotynę z łatwością znajdziemy w owocach, takich jak: banany, melony, grejpfruty, arbuzy, brzoskwinie i winogrona oraz w warzywach: kukurydzy, kalafiorze, grochu, pomidorach, szpinaku, marchwi, burakach i cebuli.
W przypadku stwierdzenia niedoborów biotyny zaleca się jej suplementowanie za pomocą tabletek lub suplementów diety.