Mąka żytnia, do jakich potraw możemy ją stosować?

Bez kategorii

Mąka żytnia, do jakich potraw możemy ją stosować?Uprawa żyta liczy sobie w naszym regionie wiele setek lat. Już nasi pradziadowie z chęcią jadali treściwe żytnie chleby, które popijali pysznym żurkiem z jajkiem. Ziarno żyta jest produktem żywnościowym wysokiej jakości. Jest świetnym źródłem witamin z grupy B, które są niezbędne dla dobrej kondycji i zdrowia. W tych niedocenianych ziarnach znajdziemy również szereg minerałów takich, jak: żelazo, fosfor, czy magnez. Produkty z mąki żytniej bogate są w błonnik, co sprawia, że wypieki zbożowe są idealne dla osób odchudzających się lub cierpiących na problemy z trawieniem.

Mąka żytnia w typie 500 idealna jest do wszelkiego rodzaju chlebów. Zarówno tych typowo żytnich, jak i mieszanych. Cechuje się najwyższą lekkością spośród wszystkich mąk żytnich, będzie zatem odpowiednia dla osób o delikatnych żołądkach. Przygotować na niej można również niektóre ciasta (np. kruche, piernik), a także chlebów.

Typy mąki żytniej i jej zastosowanie

Mąka 580 żytnia będzie doskonała dla fanów makaronów. Wchłania nieco mniej wody niż poprzedniczka, stąd makarony nie będą się rozpadały pod wpływem gotowania. Żytnia 720 zawiera zdecydowanie więcej błonnika pokarmowego niż jej poprzedniczki. Zmiana dostrzegalna jest już gołym okiem. Oprócz ciemniejszego charakterystycznego dla niej szaro-brązowego koloru, zauważymy także łuski ziarna, otręby i zarodki żytnie. Sprawdzi się jako materiał na ciasta cięższe, jak np. ciężkie pierniki. A także na wytrawne chlebowe oraz spody pizzy. Na żytniej 720 przygotujesz również zakwas na żur.

Polskie produkty

Typ 1400, czyli mąka sitkowa. Znamy ją przede wszystkim z przemysłu. Dzięki niej możemy kosztować polskich żytnich wódek. Służy również jako materiał to wytwarzania spirytusów i zakwasów. Oczywiście śmiało możesz z niej zrobić także chleb.

Sprawdź też: http://www.jedzpij.pl/maka_zytnia

Razowa w typie 2000 to mąka, która jest chętnie polecana przez dietetyków i osób promujących zdrowy tryb życia. Jeśli posiadasz jednak delikatny żołądek, lepszym wyborem może okazać się dla Ciebie delikatniejsza mąka w niższym typie. Mąka zawiera duże ilości błonnika pokarmowego.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz