Najważniejsze zasady pieczenia pizzy

Najważniejsze zasady pieczenia pizzy

Porady i informacje

Sekretem udanej pizzy jest przede wszystkim dobry przepis na ciasto i sos. Większość pizzerii strzeże tych receptur jak oka w głowie, bo to one świadczą o wysokiej jakości pizzy i jej smaku czy o jej aromacie. Sprawdźmy kilka uniwersalnych zasad pieczenia pizzy, które sprawią, że będzie to wypiek udany, nieważne, czy pizza przygotowywana będzie w Rzymie, czy będzie to danie z Torunia.

Temperatura pieczenia pizzy

Pomijając aspekt samego ciasta na pizzę i wykonania drożdżowego zaczynu, pizzę należy piec w odpowiedniej temperaturze. Zasadniczo to wypiek, który należy piec krótko, dosłownie kilka minut, ale za to w wysokiej temperaturze. Najlepiej, aby piec był rozgrzany do temperatury ponad 400 stopni Celsjusza. Pułap ten nie jest możliwy w praktyce do osiągnięcia w domowych piekarnikach, ale za to w przypadku pieców gastronomicznych, można to zrobić.

Pizza w piecu opalanym drewnem rozgrzanym do 460-480 stopni Celsjusza piecze się w mniej niż 3 minuty i jest idealna. Do tak wysokich temperatur nagrzewają się tradycyjne piece opalane drewnem z komorą szamotową. Jednak większość polskich pizzerii ma na swoim wyposażeniu modułowe piece elektryczne, a ich regulatory pozwalają na ustawienie co najwyżej 350 stopni Celsjusza. W takiej temperaturze wypiek pizzy nadal może być udany. Krótki czas pieczenia to ważny wymóg dla pizz typowo włoskich, na cienkim cieście. Wszystko przez to, że cienka pizza bardzo szybko traci swoją wilgotność i zaczyna się wysuszać.

Na blaszce czy na kamieniu

Odpowiedź jest prosta, najlepsza pizza powstaje na podłożu kamiennym. Może być to mobilny kamień do pizzy, który podgrzewany powinien być w piecu i dopiero później nakładana powinna być na niego pizza. Jednak w profesjonalnych piecach do pizzy wypieki leżą bezpośrednio na kamiennym blacie, który nagrzewany jest przy opalaniu drewnem. Pizza z kamienia jest smaczniejsza, idealnie cienka i ma chrupiące brzegi. W przypadku pieczenia pizzy na blaszce trzeba wykorzystać dłuższy czas pieczenia, który nie sprzyja zrobieniu idealnego wypieku.

Zamów pizze na https://www.pizzadominium.pl/lokale/torun-c-h-r-plaza!

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz