Nowy smak dla kawoszy, nowy smak dla herbaciarzy.

Nowy smak dla kawoszy, nowy smak dla herbaciarzy

Porady i informacje Ziołolecznictwo

Bardzo dużą popularnością cieszy się ostatnio herbata mate. Często wykorzystuje się ją jako zamiennik kawy, ponieważ ma takie same właściwości pobudzające, ale nie wypłukuje z organizmu magnezu. W naturalny sposób reguluje tryb dobowy organizmu. Pijąc odpowiednie gatunku, możemy zadbać o to, żeby nasz sen był mocniejszy i spokojniejszy.

Nowy smak dla kawoszy, nowy smak dla herbaciarzy.Yerba jest znana przede wszystkim ze swoich właściwości detoksykujących. Zalecana jest również dla osób, które dbają o sylwetkę i chcą trochę podkręcić swój metabolizm – działa dużo lepiej niż środki przeczyszczające, ponieważ wyrównuje ubytek minerałów. Łagodzi również objawy napięcia przedmiesiączkowego, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Antyutleniacze zawarte w liściach wpływają pozytywnie na organizm, gdy stosuje się je profilaktycznie, jako zapobieganie chorobom nowotworowym. Poprawia, również, wygląd włosów i nadaje skórze blasku.

Yerba jest zbierana z ostrokrzewu paragwajskiego, który rośnie w Ameryce Południowej. To właśnie stamtąd pochodzi tradycja spożywania tego napoju w specjalnym kubku. Najlepiej, jeżeli będzie drewniany – w ten sposób wyciągniemy jak najwięcej smaku i właściwości prawdziwej mate. Sączenie naparu powinno odbywać się przez bombillę – specjalną rurkę z sitkiem, które zapobiega dostawaniu się yerby do naszych ust. Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 80 stopni. Pierwsze zalanie, świeżych ziół, odbywa się „do pełna”. Należy odczekać chwilę, aż zioła wchłoną wodę. Wtedy dopiero dolewamy odrobinę i możemy rozpocząć sączenie.

Tradycja herbaty mate mówi o tym, że pije się ją wspólnie. Wszyscy siedzą i sączą z jednego naczynia, podawanego sobie po kolei, aż wróci do osoby, która trzyma termos z gorącą wodą.

Coraz większą popularnością cieszą się też napoje w butelkach, które zawierają yerba mate. Często są lekko gazowane, z dodatkiem owoców, bez sztucznych substancji słodzących. Również dodają energii, jednak nie w takim stopniu, jak czysty napar herbaciany.

Tak samo, zresztą, przy parzeniu swojej mate, możemy dodać do herbaty swoich ulubionych ziół, które zmienią jej smak. Wiele sklepów, w swojej ofercie, ma również yerbę smakową. Dostępne są gatunku mocniejsze i słabsze – na pobudzenie i na wyciszenie, na spokojny sen. Rozpiętość możliwości, które oferuje herbata mate to oddzielna kategoria, gdzie można stworzyć swoje mieszanki, indywidualne sposoby/metody parzenia, a także zarazić yerbową manią znajomych smakoszy herbat.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz