Oleje, które warto wprowadzić do swojej kuchni?

Porady i informacje

Oleje, które warto wprowadzić do swojej kuchni?Na sklepowych półkach znaleźć można dzisiaj nie tylko znany od lat olej słonecznikowy. Rodzajów olejów jest całe mnóstwo. Różni je nie tylko smak i możliwe zastosowania, ale także wpływ na nasze zdrowie. Poznajmy te oleje, które są naprawdę zdrowe i które warto wprowadzić do swojej kuchni.

Olej z awokado

Stosunkowo mało popularny, ale w ostatnim czasie coraz chętniej wprowadzamy go do swojej kuchni. Jest doskonałym źródłem kwasu oleinowego, którego ma więcej niż tak ceniona oliwa. To właśnie ta substancja sprawia, że olej z awokado korzystnie wpływa na serce. Dostarcza także dużych ilości lecytyny, a także witamin zaliczanych do grupy B. Dzięki nim nasz układ nerwowy dostaje solidne wsparcie. Olej z awokado wzmacnia również układ odpornościowy dzięki zawartości witaminy D.

Olej z pestek dyni

Zawiera substancje, które pomagają zwalczać pasożyty znajdujące się w układzie pokarmowym. Wpływa korzystnie na pracę układu odpornościowego i chroni układ moczowy. Olej z pestek dyni cechuje się słodkawym i lekko orzechowym smakiem.

Olej z pestek winogron

Dostarcza ogromnych ilości witaminy E, która jest bardzo silnym antyutleniaczem. Jest świetnym źródłem witaminy K. Dzięki niej nasza krew krzepnie prawidłowo, a naczynia krwionośne są właściwie uszczelnione. Olej z pestek winogron wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. UWAGA: tego oleju nie wolno podgrzewać. Nie zmienia on smaku potraw. Jest świetnym dodatkiem do sałatek.

Olej z czarnuszki

Jest niezastąpiony, jeśli naszym problemem są dolegliwości żołądkowe bądź wrzody. Jego stosowanie skutecznie łagodzi objawy alergiczne. Podobnie jak olej z pestek winogron może być stosowany wyłącznie na zimno.

Olej z orzechów włoskich

Zawarty w nim kwas elagowy wpływa na substancje rakotwórcze, neutralizując ich działanie. W efekcie olej z orzechów włoskich skutecznie chroni przed chorobami nowotworowymi. Wspomniany kwas elagowy pomaga walczyć z bólami żołądka i zwalcza niestrawność. Olej z orzechów włoskich charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz