Redakcja

Sekrety długowieczności z różnych stron świata

Zdaniem naukowców są sposoby na to, by nie tylko długo żyć, ale także w dobrym zdrowiu. Poznajmy sekrety długowieczności z całego świata.

Sekrety długowieczności z różnych stron świata

Tybetańczycy

Lamowie z Tybetu i Himalajów należą do osób, które żyją długo zachowując przy tym dobre zdrowie. Sekretem ich długowieczności jest nie tylko lekka dieta, ale także specjalne ćwiczenia zwane rytuałami. Ćwiczenia te są jak źródło wiecznej młodości. Zgodnie z filozofią tybetańską w każdym człowieku znajduje się 7 ośrodków energii. To tak zwane czakry. Są one silnymi polami magnetycznymi regulującymi pracę gruczołów dokrewnych. Ćwiczenia są bardzo proste, ich wykonanie zajmuje około 15 minut. W swojej diecie lamowie nie łączą produktów z różnych grup, na przykład podczas posiłku jedzą tylko jeden rodzaj nabiału, jeden gatunek warzyw, itp.

Grecy z Ikarii

Spotkanie osoby, która właśnie ukończyła sto lat, to na wyspie codzienny widok. Sędziwi mieszkańcy Ikarii nie wyglądają na swój wiek, wyglądają i czują się zdecydowanie młodziej. Sekretem ich długowieczności jest jadłospis oparty na miejscowych produktach: figach, jadalnych kasztanach, wytwarzana na wyspie oliwa. Ikarianie korzystają z kąpieli w miejscowych gorących źródłach i wiodą bardzo powolne, spokojne życie.

Mieszkańcy Okinawy

Najwięcej na całym świecie stulatków żyje na japońskiej wyspie Okinawa. Swoją doskonałą kondycję zawdzięczają przestrzeganiu bardzo prostych i tylko kilku zasad. Stosują bardzo niskokaloryczną dietę: zaledwie 1200 – 1900 kcal dziennie. Ich jadłospis jest jednak bardzo urozmaicony. W menu zawartych jest aż 200 produktów. Jedzą bardzo mało mięsa (przede wszystkim ryby) i bardzo dużo owoców oraz warzyw. Dzięki medytacjom i ćwiczeniom zachowują spokój.

Mieszkańcy Sardynii

Naukowcy wykryli, że na tej włoskiej wyspie żyje najwięcej długowiecznych rodzin. Tajemnicą ich długiego życia są długie, codzienne spacery lub przejażdżki rowerem. Ich jadłospis składa się przede wszystkim z produktów rosnących w najbliższej okolicy. Przygotowują z nich bardzo proste posiłki.

Artykuły, które mogą Cię zaciekawić:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *